Nyheter/Praktisk problemløsning

Praktisk problemløsning

Publisert: 17.04.2024
Hva er det første du tenker på når du hører praktisk problemløsning? Det første jeg tenkte var: «Hva sier Google?» Google var bare opptatt av matematiske problemløsninger, og det er ikke det jeg gjør mest av i livet, og kanskje ikke du heller. Så da måtte jeg tilbake til å forsøke og finne svaret på mitt eget spørsmål selv, og frem dukket det opp to ord: effektivitet og optimalisering.  

Til å jobbe med så abstrakte ting som vi tross alt gjør i kirkene våre, er det likevel overraskende mye som handler om praktisk problemløsning. Ganske ofte innebærer det å ha mennesker på rett sted til rett tid. Og det er virkelig ikke en enkel og forutsigbar jobb.  

Hva kan være gode tips å ha med seg i arbeidet med å løse oppgaver på en effektiv og optimal måte?  

Bli god på planlegging! 
Noen ganger funker det best med beskjeder og henvendelser i siste liten, men mye oftere fungerer det når folk får tid til å skape rom i kalenderen først, uten å stupe ut i noe, eller bare sier ja for å hjelpe med å slukke en brann som kunne vært unngått.  

Spør de riktige folkene, til de riktige tingene.  
Det er ikke alltid spennet i våre personligheter kommer frem rundt et bord eller i en benkerad. For å løse problemer, trengs det nettopp et stort spenn av egenskaper, derfor er det nyttig å vite noe om hva de rundt oss innehar av kapasiteter og evner. Så kanskje det beste du kan gjøre for kirken din, er å finne på noe utenfor den kjente arenaen slik at du neste gang fortere vet hvem du skal ha med på laget.  

“Everything you can do, I can do better.” 
Hvis du tror du får til alt, og gjerne bedre enn alle andre, vil din evne til praktisk problemløsning stoppe ved din egen kapasitet. Det er kjedelig. Derfor er det lurt å lære seg å elske og fremelske hverandres forskjellighet, og det gjelder både der vi er sterke, og der vi kanskje kjenner det butter. For å løse komplekse utfordringer, trengs det komplementerende blikk på saken. Slipp folk innpå utfordringene som skal løses, og tett nok innpå deg til at du kan være mottakelig for gode råd og vink.  

Alfa & Omega 
Det er din evne til å lede og bedømme som vil avgjøre hvor dere går, og hvilke oppgaver dere tar tak i først. Og en virkelig god leder jobber hele tiden med å bli bedre på å se en prosess/aktivitet/søndag fra begynnelse til slutt.

 

Av
Siri Novak Øen

Andre nyheter
I 70 år har Sommerfestivalen på Hedmarktoppen vært et høydepunkt for mange familier i vår bevegelse. Vi kommer sammen for å feire Jesus, dele fellesskap med andre troende og ha det moro!
Les mer
​​​​​​​Tross en lang og hard vinter, så har det siste halvåret har vært en aldri så liten vårfest for bibel-interesserte.
Les mer
Med sine 0,25-0,5% evangelisk kristne regnes japanerne som et unådd folkeslag. Det åndelige klimaet er tørt og trått. Men noe faller i god jord.
Les mer
Powered by Cornerstone