Nyheter/Kirker i Hallingdal får pris for lokal økumenikk

Kirker i Hallingdal får pris for lokal økumenikk

Publisert: 29.03.2025
Norges Kristne Råd har bestemt at kirkene i Ål fortjener årets økumenikkpris. Ordføreren roser samarbeidet og sier det har betydd mye på tunge dager i kommunen.

Av Stein Gudvangen, KPK – stein@kpk.no

Økumenikkprisen 2025 deles ut under Norges Kristne Råds generalforsamling i Sandnes onsdag kveld, og årets prisvinner er kirkene i Ål i Hallingdal. De har gjennom en årrekke samarbeidet på tvers av kirkelandskapet og vært en viktig faktor i både gode og vanskelige tider.  

Lokaløkumenikk 

Prisvinneren får hederen for sitt lokaløkumeniske arbeid. Starten på den tverrkirkelige innsatsen for omkring 20 år siden er beskrevet slik:  «På fastsette sundagar i løpet av året hadde me ikkje parallelle gudstenester, men me avtalte å gå til gudsteneste hjå kvarandre.»

Men arbeidet har en forhistorie som strekker seg lenger tilbake i tid. Allerede i 1987 kom noen kristenledere fra ulike menigheter sammen i et bønnefellesskap. I 2003 ble dette videreutviklet til et såkalt heløkumenisk samarbeid under navnet Saman i bøn for Ål. 

Dette resulterte i markering av Bønneuka for kristen enhet, fellesskapskvelder og andre felles arrangement som Hallovenn, rusfri 10.-klassefest for hele Hallingdal, økumeniske gudstjenester og et eget lokalt kristent lederforum.  

– Tryggere på hverandre 

I denne prosessen er menighetsledere kommet nærmere hverandre på tvers av trossamfunnsgrensene, blir det meldt fra kommunen som ligger midt i Hallingdal og har omkring 5.000 innbyggere.  

  Det som har skjedd, er et eksempel på ledere som løfter hverandre opp og heier på hverandre, heter det i en e-post fra Norges Kristne Råd i forkant av onsdagens prisutdeling.  

  – Vi er blitt mer trygge på hverandre, og vi har stor respekt for hverandre. Ulikheter og uenighet er ikke så farlig. Vi har det viktigste felles, siteres en lokal menighetsleder.  

  Det trekkes også fram at kirkene i Ål har et tett og godt samarbeid med kommunen, noe både ordfører og rådmann har visst å sette pris på. Menighetene roses for å ha fremmet en god dialogkultur og for å bidra til samhold.  

– Unike fellesskap 

– Gjennom de ti årene jeg har vært ordfører i Ål, har det betydd en stor forskjell bare å vite at en i dette økumeniske trosfellesskapet ber sammen for kommunen vår og alle som hører til her. I gode dager er det lett å kjenne at dette løfter oss, men i tunge kriser bidrar dette unike fellesskapet til å bære oss og holde oss gående i krevende dager som Ål virkelig har hatt sin del av, uttaler ordfører Solveig Vestenfor i forbindelse med pristildelingen.  

  Bakteppet for en del av uttalelsen er særlig en drapssak som i fjor rystet kommunen. 

  – Samarbeidet mellom kirkene og kommunen betyr mer enn det mange tenker. Men i livets mørkeste stunder treng mange en himmel over livet. Da kan kirke, bønn og fellesskap utgjøre den vesentlige forskjellen. Og til syvende og sist handler livet også om folk og de gode menneskene som har hjerte for hverandre og som ber for lokalsamfunnet, sier Vestenfor.  

– En inspirasjon  

Generalsekretær Henrik Erhard Hermansen roser kirkene i Ål for forbilledlig økumenikk.  

– Dette er et fremragende eksempel på god lokaløkumenikk og en inspirasjon for oss alle. Det økumeniske arbeidet i Ål er omfattende og kontinuerlig og har lange røtter. «Se hvor de elsker hverandre» blir det sagt om de første kristne. Det er dette vi ser et godt eksempel på i Ål, og på denne måten er kirkene i kommunen et eksempel til etterfølgelse, sier Hermansen som har besøkt Ål og sett på nært hold hvordan samarbeidet over kirkegrensene fungerer. 

– Jeg har selv sett og erfart den sterke enheten. De lokale kirkelederne kappes om å hedre hverandre og bruker oppbyggelige ord om hverandre. Kirkenes arbeid i Ål viser klart hvordan det å gjøre noe alene, avgrenser oss. Når vi gjør noe sammen, utvides vår forstand, og vi får til mer, mener generalsekretæren. KPK 

Andre nyheter
For første gang på over 12 år!
Les mer
Etter at opprørsgruppen M23 tok kontroll over flere byer i Øst-Kongo, har urolighetene ført mange kongolesere på flukt. Det er både interne spenninger og en tilspisset vanskelig diplomatisk forbindelse med nabolandet Rwanda. 
Les mer
Earlier this month Led International was arranged for the third time, this year in Pinsekirken Sandvika.
Les mer
Powered by Cornerstone