Torsdag 31. juli til tirsdag 3. august går Sommerfestivalen Nord av stabelen.
– Vi gleder oss stort til å ha festival i nord igjen, sier leder for komiteen, Frode Hansen.
Mange husker nok, og savner, Nord-Norgesstevnet som ble arrangert årlig på ulike steder for mange år siden. Stevnet ble etter hvert slått sammen med ungdomsfestivalen Act. Etter å ha båret navnet ActNNS noen år, ble Actfestivalen arrangert flere år på rad på Sandvik Folkehøgskole, som skolen het på den tiden. – Sist gang var i 2013, så det er på høy tid at vi kommer i gang igjen, påpeker Hansen.
Sommerfestivalen Nord arrangeres av Pinsebevegelsen i Region Nord, og komiteen består av regionrådet samt representanter for Helgeland Folkehøgskole. Pinse Ung bidrar økonomisk, og sammen ønsker man å få til et treffpunkt hvor familier kan trives. Dette vil blant annet Barnas Sommerfestival Nord sørge for. Cathrine Håberg, barne- og familiepastor i Betel Mosjøen, er ansvarlig for denne, og barna deles inn i grupper basert på alder.
– Vi ønsker å legge til rette for både åndelig påfyll, godt fellesskap og aktiviteter som skaper minner, sier Hansen, som kan fortelle om en fyldig talerliste med bidrag fra landsdelen, men også tilreisende, blant annet to nasjonale ledere for pinsebevegelser: Vår egen Øystein Gjerme og Anatoliy Kuzachok, leder for pinsebevegelsen i Ukraina. Han har med seg kona Olga, som snakker flytende norsk, og for henne blir besøket et hyggelig gjensyn. Hun har nemlig vært elev ved Helgeland Folkehøgskole og møtte faktisk sin ektemann Anatoliy på en reise med folkehøgskolen.
Ved siden av gode møter og samlinger, innbyr skolens område og det øvrige nærområdet til mange fine aktiviteter. Det legges opp til at folk selv kan utnytte dette noen timer på ettermiddagene. Kveldene blir blant annet preget av trivelig miljø i storstua, med minikonserter og ulike innslag.
Rektor ved Helgeland Folkehøgskole, Redvald Hjulstad, har tidligere vært pådriver og sentral i det å arrangere festival på Sandvik. – Dette gleder vi oss til! Vår stab og våre medarbeidere er klare til å gjøre sitt beste for at folk skal trives maksimalt, sier han, og forteller at Sandvik Gjestegård tar seg av bestillinger på overnatting og mat, mens påmelding til festivalen, som er i gang, gjøres separat via Checkin. Skolen ligger idyllisk til et par mil nord for Mosjøen, så skulle det bli fullt på skolens rom, er det muligheter for overnatting nede i byen.
De observante legger merke til at navnet på festivalen er det samme som for «storebror» som finner sted på Hedmarktoppen Folkehøgskole tidligere i juli. – Vi har bevisst brukt det samme navnet, men lagt til «Nord», forteller Frode Hansen. – Dette gjør vi for å synliggjøre at Pinsebevegelsen nå har to sommerfestivaler. Vi ser for oss gode synergier mellom de to arrangementene framover, selv om de formelt er adskilt.
Øystein Gjerme, leder for Lederrådet, er blant dem som har oppmuntret sterkt til å få i gang en sommerfestival nordpå igjen. – Erfaringen fra Hedmarktoppen er at stevnet har gitt opplevelser med Jesus og styrket fellesskapet gjennom generasjoner. Det samme potensialet tror jeg at Sommerfestivalen Nord har i seg, sier han, og ser fram til å komme nordover sammen med kona Gina, som også bidrar som taler.
Helgeland Folkehøgskole ligger relativt langt sør i Nordland, og Nord-Norge er en langstrakt landsdel. Arbeidet på stedet ble i sin tid startet av evangelist Alma Halse fra Alta, og mange i nord har hatt gleden av stedet og skolen opp gjennom årene. – Vi håper at Sommerfestivalen Nord kan gi nye generasjoner opplevelser for livet, og være et samlingspunkt som får ringvirkninger i hele landsdelen, avslutter Hansen.