Nyheter/Nødhjelp til Kongo

Nødhjelp til Kongo

Tekst: Marie S Djupedal
Publisert: 26.03.2025
Etter at opprørsgruppen M23 tok kontroll over flere byer i Øst-Kongo, har urolighetene ført mange kongolesere på flukt. Det er både interne spenninger og en tilspisset vanskelig diplomatisk forbindelse med nabolandet Rwanda. 

På initiativ fra det nordiske HUB-samarbeidet i Afrika, møttes det afrikanske kirkeledernettverket «UKIAMKA»* denne uken i Dar es Salaam til en bønne- og forsoningssamling, hvor også ledere for kirkesamfunn i Kongo, Rwanda og Burundi var til stede. Leder for HUB-samarbeidet, Arne Gjervoldstad, forteller at bakgrunnen for samlingen var de afrikanske ledernes eget ønske om å samles som nettverk. –  De var tydelige på at verken etnisitet eller politikk skiller oss som kristne søsken, og de opplevde det som nødvendig å stå sammen i denne situasjonen.  

 

Unntakstilstand 

Nettverket uttrykte stor glede over å være sammen, og støtte hverandre som fellesskap. Sterke historier ble delt, og de ba både for og med hverandre. En av de kongolesiske kirkesamfunnslederne fortalte at han tok med seg familien og flyktet ut av landet, men at han senere opplevde at han skulle reise tilbake igjen for å ta seg av menigheten sin i Bukavu. Arne forteller videre at noen av menighetene dermed kan klare å opprettholde et slags gudstjenesteliv, men at det likevel er store begrensninger i hverdagen.  

–  Lovløshet dominerer flere steder, det er lite penger i omløp fordi bankene er nede, og det meste går dermed i naturalia. Mange skoler er også stengt, og selv om sykehuset i Kitutu ikke befinner seg i et spesielt utsatt område, melder de at det er vanskelig å få medisiner inn i landet for å kunne behandle pasientene sine.   

 

Felles uttalelse 

Som et konkret utfall av samlingen i Dar es Salaam, ble det skrevet en felles uttalelse fra UKIAMKA-nettverket, som kan oppsummeres i følgende punkter: 

  • Oppfordring til fred og forsoning 
    Uttalelsen ber folk i Øst- og Sentral-Afrika om å velge fred, avvise vold og arbeide for forsoning basert på kristne prinsipper om kjærlighet, tilgivelse og håp. 

  • Engasjement for enhet og solidaritet 
    De understreker at alle mennesker er like verdifulle uansett bakgrunn og oppfordrer religiøse og samfunnsledere til å bygge broer og fremme harmoni. 

  • Konkret handling og støtte til trengende 
    De ber om bønn, dialog og innsats fra både lokalsamfunn og internasjonale partnere for å hjelpe dem som er rammet av konflikt, inkludert innsamling av mat, klær og andre nødvendigheter. 

 

Appell om hjelp 

–  Selv om bankene er stengt, er kirken som institusjon ikke død, forteller Arne Gjervoldstad, som oppfordrer norske pinsebevegelse til å bidra med nødhjelp til Kongo.  

–  Vi kan formidle økonomisk støtte gjennom menigheter og pastorer som står midt oppi konflikten. Vi håper også at flere vil være med å be for våre venner i Kongo i denne vanskelige tiden. Vi ønsker å stå sammen med våre afrikanske brødre og søstre i bønn for å se både en kortsiktig og langsiktig løsning på utfordringene i området.   

 

Gi din gave her

Se video fra Kongo her

 

Nødhjelp til Kongo

*«UKIAMKA»-nettverket består av ledere for kirkesamfunn i Sentral- og Øst-Afrika som i sin tid ble etablert av nordiske misjonærer. 

 

Andre nyheter
Norges Kristne Råd har bestemt at kirkene i Ål fortjener årets økumenikkpris. Ordføreren roser samarbeidet og sier det har betydd mye på tunge dager i kommunen.
Les mer
For første gang på over 12 år!
Les mer
Earlier this month Led International was arranged for the third time, this year in Pinsekirken Sandvika.
Les mer
Powered by Cornerstone