Strategiske prioriteringer
Siden Pinse Misjon (tidligere De Norske Pinsemenigheters Ytremisjon/PYM) sin strategiprosess (i 2016-2020), har unådde, Europa og storbyer vært de prioriterte misjonssatsningene for Pinsebevegelsen, noe vi vil fortsette å vektlegge også i tiden som kommer. «Vi opplever at disse tre områdene ligger på Guds hjerte, er strategiske og bekreftes av misjonsmiljøene nasjonalt og globalt,» forklarer internasjonal leder, Fred Håberg. Pinse Misjon skal gjøre pinsebevegelsens misjonsarbeid mer visjonært, strategisk og bærekraftig, og Håberg poengterer at misjonsavdelingen vår kan tilby mer enn en servicefunksjon for misjonærer og menigheter. «Vi kan utfordre og inspirere menighetene til å satse på unådde, Europa og storbyer i sitt lokale misjonsengasjement, samtidig som vi som fellesskap kan samle oss om noen felles satsninger.» På spørsmålet om hva slags felles satsninger det kan være, svarer han: «Det kan være misjonsprosjekter som tilfredsstiller visse kriterier når det kommer til relasjon, kvalitet, og strategi og dermed løftes fram som foretrukne misjonsprosjekter. Det kan også være at misjonærer og utsendermenigheter får hjelp til å komme i kontakt med aktuelle støttemenigheter som kan være med å muliggjøre flere utsendelser.»
Misjonærer - en utdøende rase?
- Ja, for det er en synkende trend i misjonærstatistikken. Tidlig på 1980-tallet feiret norsk pinsemisjon 75 år, og på det tidspunktet var det over 300 misjonerer. Vi er nå nede i 85 misjonærer, hvorav 30 av dem er såkalte pendlere, med base i Norge. Er misjonærenes storhetstid forbi, eller skal vi fortsatt sende ut norske misjonærer?
«Vi skal fortsette å sende misjonærer så lenge det finnes folkegrupper som ikke har det nødvendige antallet kristne eller kirker til å bli nådd med evangeliet. Fortsatt trengs det mennesker som krysser kulturer og planter sitt liv på nye steder, og Norge må også ta ansvar for å sende mange slike. Samtidig må vi bedre vår evne til å samarbeide med våre søsterkirker i det globale sør siden en stor del av framtidens misjonærer kommer derfra.»
- Hva slags misjonærer trenger vi framover?
«Jeg mener vi fortsatt trenger apostoliske tjenester som kan plante evangeliet på nye steder på en måte som resulterer i kirkeplanting og framvekst av nasjonale bevegelser. I tillegg trenger vi skreddersøm, misjonærer med spesialkompetanse på ulike felt som våre søsterbevegelser har særlig bruk for, til de selv har den kompetanse som trengs.»
-Veien fra å kjenne på et misjonskall til å reise ut i tjeneste kan være kronglete og lang. Kanskje er det bare de med mest stamina og pågangsmot som ender opp ute på «misjonsfeltet» – på tross av at det finnes flere som faktisk er villige. Pinse Misjon jobber for tiden med å utvikle en god prosess for misjonærforløpet for å sikre både misjonærkandidaten og utsendermenigheten gode og trygge rammer. Kan du si noe om hva dette går ut på?
«Det går ut på at Pinse Misjon tar aktivt del i forberedelser og oppfølging av kommende misjonærer, både i forhold til vurderingssamtaler, firepartsavtaler og promotering av misjonærenes arbeid. Alt dette i nært samarbeid med utsendermenighetene.»
Forsterkninger i misjonsavdelingen
Lene Rødven er ansatt i en 50% prosjektstilling over to år i Pinse Misjon fra 1. januar 2025. Hun er tidligere misjonærbarn født i Eswatini, har gått Team Action med praksis i Bolivia og vært lærer for misjonærbarn i Peru. Nå er hun internasjonal leder i Pinsekirken Sandvika. Ved siden av prosjektstillingen i Pinse Misjon jobber Lene med norskopplæring og integrering i voksenopplæringen i Bærum kommune. De neste to årene skal hun særlig jobbe for å styrke samarbeid på tvers av menigheter og med Pinse Misjon, legge til rette for menighetsbesøk og bidra i utviklingsarbeidet i avdelingen fram mot og i etterkant av LED 26. Vi spurte Lene om hennes motivasjon for å gå inn i jobben:
«Jeg har alltid vært opptatt av misjon, og også hatt noe tid i misjonstjeneste utenlands. I mange år lå dette litt «i dvale», men det ble vekket til livet igjen da jeg for snart to år siden tok på meg ansvaret som leder for det internasjonale arbeidet i kirka vår. Jeg syntes det var så spennende å jobbe med misjon, oppfølging av våre misjonærer ute, tenke strategi og hvordan inspirere til misjon, så da det ble utlyst en stilling i Pinse Misjon i høst, fikk jeg lyst til å søke. Jeg opplevde at alt la seg veldig godt til rette, ja, følte egentlig at det var en dør som ble åpnet og tenkte at der går jeg inn! Jeg er motivert av ideen om at vi er sterkere sammen enn alene, og derfor synes jeg det er en viktig ting at vi har et landskontor, som kan bidra til nettopp det!»
-Hva kan menighetene få ut av et tettere samarbeid med misjonsavdelingen på landskontoret?
«Menighetene rundt omkring har masse flott misjonsarbeid, og misjonsavdelingen er til for å være en ressurs inn i arbeidet. Mange menigheter er kanskje ikke klar over hva man kan få ut av en tettere kontakt med misjonskontoret. Jeg tenker at mange føler seg litt alene med ansvaret for «sine» misjonærer eller prosjekter, og ved tettere kontakt kan man kjenne at man har noen i ryggen. Det kan være praktiske spørsmål, usikkerhet rundt forhold i et land man har arbeid i, eller få innspill og bidrag inn i strategi og planlegging for å løfte misjonsarbeidet sitt.»
-Det er sendt ut en invitasjon til menighetene om å bidra til kartleggingen av Pinsebevegelsens misjonsarbeid. Hva er hensikten med å gjøre dette?
«Hensikten med å kartlegge misjonsarbeidet er delt; Vi ønsker å få en samlet oversikt over misjonsarbeidet og lære mer om menighetenes misjonsarbeid og hvilke utfordringer de står i. Og så ønsker vi å bruke kartleggingen som et verktøy for å løfte arbeidet og som et utgangspunkt for å få tettere kontakt med menighetene.»
Hvis din menighet enda ikke har svart på kartleggingen, finner du skjemaet her.
Pinse Misjon vil besøke din menighet
I løpet av 2025 og 2026 ønsker altså Pinse Misjon å komme tettere på landets menigheter. Vi ønsker å tilby forkynnelse og samtaler med misjonsråd for å oppdage, forstå og utfordre;
Vi ønsker å oppdage misjonsprosjekter som fortjener bedre tilslutning og kanskje til og med en nasjonal plattform. I tillegg ønsker vi å oppdage misjonshistorier som fortjener å nå nye generasjoner. Videre vil vi få en bedre forståelse av menighetenes misjonsarbeid, forhold knyttet til misjonærer og hvordan Pinse Misjon bedre kan spille på lag med menighetene. Til slutt ønsker vi å utfordre til satsning på unådde, deltakelse på LED26 og i påfølgende læringsfellesskap. Ta gjerne direkte kontakt med Lene Rødven for å avtale et besøk. Når vi spiller på lag og står sammen om oppdraget, blir kreftene større og gjennomføringsevnen enda bedre.