Nyheter/Misjonærbarna er vårt ansvar

Misjonærbarna er vårt ansvar

Publisert: 06.02.2025
Pinsebevegelsen og støttegruppen for misjonærbarn, Sendt Bort har kommet til enighet om prinsipper for en handlingsplan. En plan som skal bidra til at tidligere misjonærbarn som har fått belastninger som følge av sin oppvekst i utlandet, skal få bedre forutsetninger for å få gode og verdige liv gjennom tilrettelagte ordninger.

Helhetlig plan med flere konkrete tiltak

Handlingsplan for verdighet, tilgivelse og forsoning gir et helhetlig tilbud som legger til rette for tilpasset helsetilbud, fellesskap, økt kunnskap og mulighet til å søke om økonomisk oppreisning. Planen er utviklet i fellesskap av Pinsebevegelsen og støttegruppen for misjonærbarn, Sendt Bort. Prinsippene i handlingsplanen ble behandlet og godkjent av Lederrådet i Pinsebevegelsen i desember og deretter forankret med et enstemmig flertall blant Sendt Bort sine medlemmer i februar.

Vi er svært glade for å ha kommet til enighet med Pinsebevegelsen om en helhetlig handlingsplan som både er konkret, og som samtidig ser og anerkjenner de utfordringer og konsekvenser mange misjonærbarn har hatt og har som en følge av oppveksten i utlandet. Det har vært et konstruktivt arbeid, hvor det har vært viktig for både Pinsebevegelsen og Sendt Bort å finne gode løsninger til det beste for misjonærbarna, sier Jarle Naustvik, nestleder i Sendt Bort.


I forbindelse med fullføringen av handlingsplanen, uttaler Øystein Gjerme i Pinsebevegelsen, følgende:

Vi er takknemlig for å kunne samarbeide med støttegruppen Sendt Bort og stå sammen med de andre misjonsorganisasjonene i dette viktige arbeidet. Barnas plass i misjon har hatt for lite fokus hos oss og vi erkjenner at vi ikke har hatt et tilstrekkelig system for oppfølging. Vi erkjenner også at vi ikke har nådd godt nok ut til disse, både med beklagelsen og med ønsket om å formidle hjelp til dem som ønsker det.

 

Handlingsplanen består av fem deler:

 

  1. Pinsebevegelsen beklager og tar ansvar overfor misjonærbarna som har fått en belastning av oppveksten i utlandet.
    Pinsebevegelsen står ved beklagelsene gitt av daværende misjonssekretær Svein Jakobsen i PYM og erkjenner og beklager at man ikke har maktet å følge opp på en måte som står i forhold til omfanget og alvoret.

  2. De som trenger det, skal få tilgang til et godt og helhetlig helsetilbud
    De som trenger hjelp, skal få dekket nødvendig helsetilbud. Der det inngår som en del av behandlingen skal også reise til oppvekstland dekkes. Helsetilbudet vil være anonymt og livssynsnøytralt for de som ønsker det.

  3. Det skal legges til rette for trygge møteplasser og nettverk
    Det vil etableres fysiske fagsamlinger, digitale kurs og temakvelder, samt lokale grupper. Det planlegges også for tilrettelagte samlinger for foreldre og lærere/ansatte.

  4. Fakta og kunnskap skal innhentes og det skal legges til rette for formidling av historiene
    Forskning, kartlegging og undersøkelser for å øke kunnskapen om misjonærbarn. Støtte prosjekter som samler og formidler historiene til misjonærbarna. Statens rolle skal også kartlegges.

  5. Det gis mulighet til å søke om økonomisk støtte og oppreisning
    De som har fått en belastning kan søke om en oppreisning etter modell av den statlige rettferdsvederlagsordningen. Nivå fra 50.000 kroner gradert etter alvorlighetsgrad opp til 250.000 for de mest alvorlige sakene.

 

Fundament for tilgivelse og forsoning

Denne handlingsplanen er mer enn bare ord. Her får misjonærbarn som har opplevd omsorgssvikt, trakassering eller overgrep et konkret tilbud om hjelp, tilgang til fellesskap og en mulighet til å søke økonomisk oppreisning, sier Naustvik.

Han understreker at oppreisningen er viktig, men at den på ingen måte kan bøte på uretten som er begått. Det vil være et symbolsk beløp, men også et viktig plaster på såret for mange.

Vonde opplevelser og traumer fra barndommen er ikke noe man glemmer eller kommer over, men fellesskap, kunnskap, anerkjennelse, helsehjelp og oppreisning kan bidra til en bedre hverdag for mange. Ingen vil kunne få tilbake en tapt barndom, men vi kan sammen bidra til å gi misjonærbarna i Pinsebevegelse en bedre fremtid, sier Jarle Naustvik i Sendt bort. 

Tiltakene vi nå presenterer i handlingsplanen, er kommet til blant annet gjennom en kartlegging blant Sendt Bort sine medlemmer og er også forankret blant misjonærbarna selv med et enstemmig flertall. Vi føler oss derfor trygge på at handlingsplanen vil være et godt fundament for en forsoningsprosess, og bidra til at mange flere nå kan gå videre med livene sine, sier Naustvik.

Konstruktiv prosess og samarbeid
Arbeidsgruppen som har jobbet frem handlingsplanen har bestått av medlemmer i Misjonærbarnutvalget og Daglig leder fra Pinsebevegelsen og styret i Sendt Bort.

 – Vi opplever at pinsefellesskapet står samlet i dette og jeg er takknemlig for at vi har kommet så langt på relativt kort tid. Utvalget vårt har gjort et grundig arbeid med å utrede spørsmål som har vært nødvendig å få avklart og vi håper denne handlingsplanen kan være av betydning noe for dem det gjelder, sier Fred Emil Bjerke i Pinsebevegelsen.

 


 

Fakta om Pinsebevegelsen
Pinsebevegelsen i Norge består i dag av nesten 350 selvstendige pinsemenigheter med nær 50 000 voksne og barn som medlemmer. Landskontoret styrker og bistår menighetene gjennom fellestiltak, myndighetskontakt, representasjon, servicefunksjoner og arbeid gjennom fagavdelinger innen misjon, bistand, menighetsutvikling og barn- og unge. Barne- og ungdomsorganisasjonen Pinse Ung tilbyr trosopplæringsplanen Jesus hele livet og andre ressurser som Tentro, Royal Rangers (Speider), Trygge kirker og Ung Leder, lederutvikling for ungdom. 

Fakta om Sendt bort
Støttegruppa Sendt Bort ble stiftet 19. desember 2023 av de tre tidligere misjonærbarna Anne Marit Naustvik, Målfrid Kvålo og Jarle Naustvik.
Støttegruppa er en uavhengig, livssynsåpen støttegruppe for misjonærbarn, og teller i dag over 400 medlemmer. Støttegruppa jobber for at alle misjonærbarn som opplevde omsorgssvikt og urett i barndommen skal få den hjelpen de trenger for å kunne leve gode og verdige liv.

For mer informasjon, kontakt:

Øystein Gjerme, nasjonal leder Pinsebevegelsen i Norge, på 981 81 111
Jarle Naustvik, nestleder og styremedlem i Sendt bort, på 957 79 112

 

Les mer i Dagen
 

Andre nyheter
Vi tror vi skjønner teknologien, men glemmer at skjermene i dag ikke bare viser – de lærer.
Les mer
Østby: Jeg er i sluttfasen av å sette sammen et nasjonalt ressursteam for Pinse Lovsang.
Les mer
Med stor entusiasme ble Universidad Evangélica (UE) offisielt åpnet som det første evangeliske universitetet i Argentina.
Les mer
Powered by Cornerstone