Nyheter/Ord som forandrer

Ord som forandrer

Publisert: 23.04.2024
Vi satte oss i kirkas kaffebar, og hun begynte med sine observasjoner. Ordene hun brukte for å beskrive meg, var positive og gode, og jeg satt mer og mer rakrygget. Til sist så hun varmt på meg og sa: «Og så er du så dramatisk!» Ballongen som hadde blåst opp brystkassa mi, sprakk. 

Jeg gikk på bibelskole som 19-åring, og gledet meg stort over å få bo i en ny by, med mennesker som ikke kjente til meg fra før. Mot slutten av skoleåret møtte jeg min praksisveileder Sandra Bjørnø til oppfølgingssamtale. Jeg var spent på hva hun skulle si, og hva hun så i meg.

Vi satte oss i kirkas kaffebar, og hun begynte med sine observasjoner. Ordene hun brukte for å beskrive meg, var positive og gode, og jeg satt mer og mer rakrygget. Til sist så hun varmt på meg og sa: «Og så er du så dramatisk!» Ballongen som hadde blåst opp brystkassa mi, sprakk. 

“Dramatisk” var ikke et godt ord for meg - jeg hadde faktisk jobbet hardt for å være det motsatte. Ordet var et negativt trekk som hadde fulgt meg, og som konstaterte at jeg var ‘for mye’. Sandra så at jeg ble lei meg, og spurte hvorfor. Jeg forklarte henne at det ikke kunne være bra å være dramatisk, og at jeg skulle skjerpe meg. “Hva mener du?” spurte hun lattermildt. “Å være dramatisk er jo fantastisk!”  

Videre eksemplifiserte hun hvordan dramatikk kunne være et supert hjelpemiddel i ledelse og forkynnelse, og på korte minutter hadde hun løst opp en psykisk muskelknute som jeg hadde hatt i et tiår. Kunne den byrden jeg hadde båret egentlig være en velsignelse? 

Hver gang vi gir tilbakemeldinger til våre medarbeidere, så har vi den samme muligheten som Sandra tok. Uavhengig av tidspress og setting får vi være med på å tale sannhet inn i liv - det er stort! I Ordspråkene 27,17 illustreres dette med ordene; “Jern kvesser jern, og det ene mennesket kvesser det andre.” Hvordan du prater til og om de rundt deg, har noe å si for hvordan de formes videre i livet! Her har du tre tips for lederskap som bygger god kultur rundt tilbakemeldinger; 
 

  1. Gi god feedback ofte!
    Jeg tror ikke vi kan bekrefte innsats og gaver for mye. Når vi ofte bygger noen opp positivt, så skaper vi også en pute for de gangene vi må være konstruktive. Da kan du slippe at vedkommende tror du bare ser gråstein i dem, de vet at gullet skinner stjerneklart.  

  2. Vær selv et forbilde i å ta imot tilbakemeldinger!
    Ta det positive med takknemlighet fremfor protest, og det negative med kommunisert åpenhet. Da er du med på å sette standarden for hvordan avsenderen selv tar imot tilbakemeldinger. 

  3. Be Jesus om visdom!
    Det finnes kanskje ting i dem rundt oss som er veldig åpenbare å komplimentere, men det finnes skjulte nyanser i alle. Be om å få se det subtile, og om å få se gull i dem du synes det er utfordrende å forholde deg til. Jesus ser og svarer deg! 

 

Av Cornelia Lingås

Andre nyheter
I 70 år har Sommerfestivalen på Hedmarktoppen vært et høydepunkt for mange familier i vår bevegelse. Vi kommer sammen for å feire Jesus, dele fellesskap med andre troende og ha det moro!
Les mer
​​​​​​​Tross en lang og hard vinter, så har det siste halvåret har vært en aldri så liten vårfest for bibel-interesserte.
Les mer
Med sine 0,25-0,5% evangelisk kristne regnes japanerne som et unådd folkeslag. Det åndelige klimaet er tørt og trått. Men noe faller i god jord.
Les mer
Powered by Cornerstone