– Hver uke kommer det over 1000 besøkende innom Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Før åpningstid er det lange køer utenfor lokalet. Det er veldig trist at så mange trenger hjelp, men også bra at så mange får hjelp. Denne uka sendte vi inn to til rehabilitering - én i 70-årene og én i 20-årene, sier Stian Ludvigsen (bildet). Han er bestyrer ved Evangeliesenterets kontaktsenter i Oslo. Totalt har Evangeliesenteret 25 kontaktsentre i Norge. Dette er et lavterskeltilbud for rusmisbrukere og hjemløse. Her tilbys mat, klær og sosialt fellesskap, samt samtale og hjelp inn til rehabilitering. Mange av Evangeliesenterets beboere kommer inn via et slikt senter.
Felles diakoni
Pål Andre Joys Wigart er marked- og innsamlingsleder i Evangeliesenteret og har ansvar for oppfølging av de ulike kontaktsentrene.
– Ved alle våre kontaktsentre er det pinsemenigheter som er engasjerte i større eller mindre grad. Evangeliesenteret er en del av Pinsebevegelsen, og vi gleder oss over at pinsemenighetene tar initiativ, for vi klarer ikke starte alle sentrene alene. Vi er nødt til å stå sammen med menighetene, og der har pinsemenighetene stort sett vært «primus motor». Men vi ønsker å stå sammen med alle forsamlinger som et tverrkirkelig utrykk, der ikke teologien er viktigst, men å nå mennesker med evangeliet. For «diakoni» står det om i alle sine Bibler.
Mange frivillige
Ved kontaktsenteret i Oslo har de i dag rundt 70 frivillige fra en rekke menigheter.
– Når det gjelder pinsemenigheter, har vi samarbeid med Filadelfikirken Oslo, Puls og Evangeliesalen Berøa. Det er også Berøa som forvalter bygget vi leier. Berøa er jo også den gamle menigheten til grunnleggerne våre, Ludvig og Lise Karlsen, som var forstanderpar der, sier bestyrer Stian Ludvigsen.
770 tonn
Nesten all maten som deles ut, kommer fra Matsentralen og lokalt næringsliv. I fjor ble det delt ut 770 tonn med mat til de rusavhengige.
– Bare i Oslo delte vi ut ca. 500 tonn i 2024. Vi har også en foodtruck som reiser ut til syv bydeler med mat, sier Ludvigsen. Han forteller at behovet for mat er blitt viktigere enn noen gang, spesielt etter pandemien.
– Matprisene har steget, vi opplever dyrtid og de som har det trangt økonomisk, har det verre nå enn tidligere. «Det handler om liv og død», er tilbakemeldingene vi får!
Totalt ble det i 2024 delt ut over 100.000 matposer og 86.000 varme måltider til rusavhengige ved kontaktsentrene i Norge.
Åpning på Strømmen
I dag er det totalt 25 kontaktsentre i landet. Nylig ble det åpnet på Gjøvik og Flekkefjord. Den 8. mai åpnet et kontaktsenter på Strømmen. Her er det pinsemenighetene Sentrumkirken Strømmen og Filadelfiakirken Lillestrøm som er hovedaktørene sammen med Evangeliesenteret. I tillegg stiller flere andre menigheter med frivillige.
– Ifølge undersøkelser er det rundt 600 mennesker med et rusproblem i kommunen, og sikkert større mørketall. For meg gir det veldig mening at de hendene vi løfter i lovsangen i kirka, også blir hender som strekkes ut for å betjene smerten inn i nærmiljøet vårt, slik at folk får hjelp til et rusfritt liv, sier pastor i Filadelfiakirken Lillestrøm, David Haddeland.
– Hvordan er det å samarbeide med flere menigheter?
– Det ligger mitt hjerte veldig nært. Vi er alle en del av Kristi kropp, og vi utfyller hverandre på en god måte. Jeg tror at det å stå sammen om en felles sak, vil gi synergieffekt og et større hjerte for andres kirker også.
Stor glede da Evangeliesenterets nye kontaktsenter ble åpnet på Strømmen i samarbeid med Sentrumskirken Strømmen og Filadelfiakirken Lillestrøm.
Fra venstre: Pål Andre Joys Wigart (marked- og innsamlingsleder i ES), Per-Kristian Gundrosen (bestyrer, ES Kontaktsenter Strømmen), Stian Ludvigsen (bestyrer, ES Kontaktsenter Oslo), Jon Arild Israelsen (pastor, Sentrumskirken Strømmen), Arild Haugen (styremedlem, ESL) og David Haddeland (pastor, Filadelfiakirken Lillestrøm). Odd Egil Høibråten (styreleder, ESL) var ikke til stedet.