Jenters skolegang i Mosambik

Jenter får hjelp til å fullføre sin skolegang
Jenters skolegang i Mosambik

Prosjektet gjennomføres i samarbeid mellom lokal partner, Pinse Bistand, Nytt Håp og Filadelfia Hamar.

Vår lokale partner i Mosambik heter IEALM (Igreja Evangelica Assembleia Livre Mozambique) og er en nasjonal kirke etablert og registrert på 1980 tallet. Det finnes i dag ca 200 Assembleia Livre kirker med tilsammen ca 30 000 medlemmer, fordelt rundt i alle Mosambiks ti provinser.  

Siden 2014 har Assembleia Livre og Pinse Bistand samarbeidet om et Digni-støttet prosjekt med fokus på barn, spesielt jenter, som står i fare for å ikke fullføre ungdomsskole og videregående skole.

Noen av de vanligste grunnene til at jenter dropper ut av skolene i Mosambik er: (1) lang vei til nærmeste skole. (2) Mange må prioritere å jobbe, for å kunne bidra litt til husholdningen og økonomien hjemme. (3) Andre giftes bort, slik at familien kan tjene litt penger på dem. (4) Mange blir gravide og prioriterer heller å tjene penger til barnet enn studier. (5) I tillegg er det mange som slutter fordi de skammer seg over å ikke kunne skaffe skolemateriell eller betale for transport til og fra skolen.

Prosjektets mål er å redusere antallet elever som ikke fullfører skolen. For å oppnå det har man ansatt «aktivistaer» (=miljøarbeidere). De reiser rundt på skoler og etablerer klubber, bestående av 1-2 representanter fra hver klasse på skolen. I klubbene samtaler og lærer de mye om de typiske utfordringene elever og unge møter i Mosambik. I tillegg har klubbene som oppgave å identifisere elever som ikke dukker opp på skolen i en lengre periode. Elever som blir borte oppsøkes enten av medlemmene av klubben eller av en aktivista, for å finne ut hva som er årsaken til at de ikke kommer på skolen. Når utfordringen er kartlagt ser de om de kan hjelpe med praktisk tilrettelegging. Resultatet er at elever som ellers ville ha droppet ut, får hjelp til å fullføre skolen. Det betyr en enorm forskjell! Uten fullført skole er det veldig få gode muligheter til jobb.

Resultatene i prosjektet har vært gode. Antallet elever som har droppet ut av skolen har blitt redusert kraftig ved de skolene prosjektet har jobbet. Tilnærmingen prosjektet har brukt har fått oppmerksomhet og anerkjennelse fra utdanningsministeriet. Det jobbes nå langsiktig for at en lignende tilnærming skal bli obligatorisk for alle skoler i Mosambik.

Jenters skolegang i Mosambik

 

Monica

Monica mistet foreldrene sine da hun var 14 år og ble sittende igjen med ansvaret for tre yngre søsken. Livet så mørkt og vanskelig ut. Takket være prosjektet og din støtte fikk hun noen år senere hjelp til å se livet med andre øyne. Hun og søsknene fikk støtte til skoleutgifter, og nå studer[1]er alle sammen. Monica har bestemt seg for å bli politi og skal prøve å bli tatt opp på akademiet i år.

«Jeg har fått et nytt perspektiv på livet fordi jeg innså at det fortsatt finnes mennesk[1]er som ikke er onde. Jeg møtte mennesker som var villige til å hjelpe, og dette har ført til at jeg nå ikke bare er opptatt av meg selv, men også å kunne hjelpe mine søsken. Jeg skal gjøre mitt beste for å hjelpe andre som er i samme situasjon som meg.»

 

Jenters skolegang i Mosambik

 

 

Gi en gave til prosjektet her

Powered by Cornerstone