Nyheter/Ved grensen mellom Kenya og Uganda er barns rettigheter under konstant trussel.

Ved grensen mellom Kenya og Uganda er barns rettigheter under konstant trussel.

Tekst: Vigdis Skau Gjervoldstad
Publisert: 30.10.2024
Barnearbeid, menneskehandel og tidlig graviditet er noen av utfordringene man står overfor her. Gjennom "Linda Mtoto"-prosjektet jobber lokale kirker og organisasjoner sammen for å sikre beskyttelse og trygghet for de mest sårbare barna.

Menneskehandel og utnyttelse av barn
Grensen mellom Kenya og Uganda strekker seg over 933 kilometer og er en av de travleste grenseovergangene i Øst-Afrika, med en stor gjennomstrømning av mennesker og varer. Området er kjent for sine utfordringer knyttet til sikkerhet, økonomisk ulikhet og høy mobilitet blant lokalbefolkningen og migranter. Med begrenset kontroll og ressurser er grenseområdet sårbart for kriminalitet, inkludert menneskehandel og utnyttelse av barn. Grenseregionen, som omfatter store byer som Busia og Malaba, fungerer også som knutepunkt for handel mellom de to landene, noe som bidrar til økt risiko for rettighetsbrudd blant sårbare grupper, spesielt barn.

På grunn av dårlig bemannede grensekontroller blir mange stående over lengre tid før de krysser grensa, og barn i området er dermed i høy risiko for å bli utnyttet. Noen av de største rettighetsbruddene mot barn inkluderer prostitusjon, barnearbeid, barnegraviditet og menneskehandel.

Beskytt barnet
Pinse Bistand samarbeider med Free Pentecostal Fellowship in Kenya og Pentecostal Churches of Uganda for å forebygge rettighetsbrudd og møte de alvorlige utfordringene rundt barns rettigheter i grenseområdet. Linda Mtoto-prosjektet, som betyr "beskytt barnet", er et nytt prosjekt som har som mål å adressere de omfattende problemene barn i aldersgruppen 0-18 år står overfor, inkludert overgrep, utnyttelse, omsorgssvikt og incest. Gjennom å sikre inntektsmuligheter og trygge omgivelser for barnas omsorgspersoner, samt etablere psykososiale støttesystemer og varslingsmekanismer, arbeider prosjektet for en tryggere barndom. I tillegg legges det stor vekt på å implementere retningslinjer som beskytter barns rettigheter.

 

Ved grensen mellom Kenya og Uganda er barns rettigheter under konstant trussel.

Vi fikk møte Profram officer (Prosjektleder) Everlyn Achieng og stilt henne noen spørsmål om det nye prosjektet.

Hvorfor er Linda Mtoto-prosjektet viktig og hva er det som motiverer deg til å jobbe med dette?

-Prosjektet er svært viktig for å ivareta barns rettigheter og velvære, forhindre utnyttelse og sikre at de har tilgang til utdanning, helsetjenester og juridisk beskyttelse.

Min personlige erfaring motiverer meg til å ha en sterk tilknytning til sårbare barn og alltid føle meg klar til å hjelpe der det er nødvendig. Min egen utvikling og vekst som rådgivende psykolog og arbeid med barnevernprogram gjør at jeg kan få verdifull erfaring, spesielt langs grensebyene der saker er komplekse.

 

Ønsker å bidra med kunnskap og økonomisk myndiggjøring

Hvilke muligheter og hvilke utfordringer ser du i dette prosjektet?

- Dagens grense tillater voldsutøvere og de som driver med menneskehandel, å lett krysse over til nabolandet og slik hindre at de blir tiltalt og satt for retten. Å få lokalsamfunnet engasjert fra start, har stor verdi da kunnskap om situasjonen er avgjørende – og her har prosjektet en viktig rolle. Ved å fremme økonomisk myndiggjøring for sårbare familier bidrar prosjektet til en bedre levestandard. I tillegg er statlig støtte avgjørende for å skape varig endring gjennom politiske rammer, lovhåndhevelse og gode henvisningssystemer.

Den store utfordringen er fattigdom, en større prosentandel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, noe som er vanskelig for ett prosjekt alene å løse. Den grenseoverskridende menneskehandelen er veldig kompleks på den måten at menneskehandlere jobber i tette nettverk. Ressursene er begrensede, og enkelte saker krever betydelig oppfølging. Det er høye forventninger fra samfunnet om at prosjektet skal støtte de utsatte barna/familiene direkte ved å betale skolepenger, helsetjenester og mat. Mangel på mottakssentre og kvalifisert personell til psykososial støtte skaper også utfordringer for oppfølgingen av ofre.

 

Kirkens rolle

Hvordan kan kirkene være en støtte for prosjektet?

- Kirkene spiller en viktig rolle i prosjektet. De kan tilby åndelig støtte til ofrene og deres familier, og fremmer helbredelse og forsoning. Gjennom å motvirke skadelige kulturelle praksiser bidrar kirken til åpenhet, samtidig som den skaper trygge rom der barn kan dele sine utfordringer. Kirken kan også utøve innflytelse ved å arbeide for lover som beskytter barn og sikre deres håndhevelse. De kan støtte prosjektet gjennom bakgrunnssjekk av ansatte og overvåking av prosjektfremgangen, og gir verdifull rådgivning til prosjektteamet.

 

Ved grensen mellom Kenya og Uganda er barns rettigheter under konstant trussel.

 

Andre nyheter
Denne julen inviterer vi landets pinsemenigheter til å rette oppmerksomheten mot en kritisk situasjon for barn i grenseregionen mellom Kenya og Uganda. Her lever mange i fare for å bli utsatt for overgrep, utnyttelse og menneskehandel – derfor vil vi oppfordre til å være med og gi barn som lever i stor risiko, en sjanse til en trygg og verdig oppvekst.
Les mer
I 14 år har ungdomsarbeidet i Tabernaklet Haugesund, Connection, prioritert den 6-7 timer lange bussturen til Tønsberg for å få med seg Get Focused.
Les mer
«Disippelgjøring i Åndens kraft» er overskriften som skal sette preg på årets LED-konferanse.
Les mer
Powered by Cornerstone