Nyheter/I akademisk tjeneste for Gud

I akademisk tjeneste for Gud

Tekst: Marie S Djupedal
Publisert: 29.10.2024
Sommeren 2023 pakket familien Rakel og Ariel Alegre med to barn sammen tingene sine, leide ut huset i Bergen og flyttet til Buenos Aires som misjonærer for å starte Argentinas første evangelisk kristne universitet.

Sommeren 2023 pakket familien Rakel og Ariel Alegre med to barn sammen tingene sine, leide ut huset i Bergen og flyttet til Buenos Aires som misjonærer for å starte Argentinas første evangelisk kristne universitet. Dette landet som er hjemstedet til Ariel, og stedet hvor paret møttes for første gang, skulle nå bli familiebasen deres på ubestemt tid. Et nytt kapittel er i gang. 

 

Oppbruddet 

Både Rakel og Ariel forlot spennende jobber i Norge. Rakel som førsteamanuensis på Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) og Ariel som administrasjonsleder i Pinsekirken Tabernaklet Bergen. Vi spurte Rakel om hvorfor de bestemte seg for å slutte i jobbene sine og flytte til Argentina.  

-Da jeg gikk på bibelskole i Argentina i 2005, forstod hvor få av de evangelisk kristne der som hadde mulighet til å ta en godkjent bachelorgrad i teologi. Siden da har jeg hatt et ønske om å bidra med å gjøre høyere teologisk utdanning tilgjengelig for flere i Latin-Amerika. I mitt stille sinn sa jeg til Gud at om jeg kan være med å legge til rette for dette, vil jeg gjøre det.  

Noen år etter er det blitt både master i teologi og i latinamerikastudier og doktorgrad i kirkehistorie. Ønsket om å tjene Gud med sin teologiske utdanning lå fortsatt der, og da telefonen fra Argentina kom om at de nå er klare for å åpne landets første evangelisk kristne universitet – på oppfordring fra myndighetene, var det lett å si ja til invitasjonen og til kallet, forteller Rakel. -Vi følte at Gud kalte oss til å være med på dette. Selv om jeg kanskje hadde sett for meg at arbeid med teologisk utdanning i Latin Amerika ville skje litt senere i livet, var vi klare for å dra nå som dørene åpnet seg.  

 

I akademisk tjeneste for Gud

 

Et trosprosjekt 

-Men alt det praktiske var likevel mer komplisert. Vi tenkte selvfølgelig mye på hvordan det ville bli for barna å flytte, og så var økonomi en stor utfordring. Det er krevende å få det til å gå rundt. Buenos Aires er en dyr by, og det var spesielt gå fra godt lønnede jobber til å leve i tro på at Herren forsørger oss. Samtidig har det gjort oss veldig bevisste på kallet. Dette arbeidet er så viktig, og så lenge barna har det bra her, opplever vi at det er her vi skal være. Barna trives til og med bedre her enn i Norge. 

 

Oppdraget 

Kan du fortelle litt mer om hva som er oppdraget deres i Argentina? 

-Vi skal altså være med å starte opp et evangelisk kristent universitet, og i utgangspunktet ble jeg spurt om å lede den teologiske utdanningen, men så trengte de meg som dekan for hele det samfunnsvitenskapelige fakultetet. Teologiutdanningen er en del av dette fakultetet, og det er det jeg kommer til å arbeide mest med. Dette er et stort dugnadsprosjekt hvor nesten alle foreløpig jobber frivillig. Vi starter opp med bachelorstudenter i teologi i mars, men de første studentene kommer på forkurs allerede i februar. Ariel er en av lederne på teologiutdanningen og er i tillegg lærer på en bibelskole, samtidig som han reiser rundt og forkynner en del. Nå jobber vi for fullt med forberedelser til oppstart av universitetet, blant annet med å ansette lærere. Nylig fullførte Ariel og jeg 44 emneplanbeskrivelser på cirka 300 sider til sammen og fikk med dette levert den endelige fagplanen for studiet. Jeg arbeider også for at det blir etablert et historisk arkiv og et forskningssenter på vekkelse i Latin-Amerika.  

Rakel forteller også at de etter hvert har en plan om å tilby full web-basert utdanning for hele den spansk-talende verden, så arbeidsledige skal de i hvert fall ikke bli. 

Hva vil det nye universitetet bety for de kristne i Argentina? 

-Det har vært veldig fint å se at de evangelisk kristne er så glade for at de skal få sitt eget universitet. Vi opplever stor støtte, og folk ønsker å bidra og melder seg til tjeneste. Det er få muligheter for høyere teologisk utdanning i Latin-Amerika for denne gruppa, så dette er kjærkomment. I tillegg lever mange av landets 5 millioner evangelisk kristne under fattigdomsgrensen. Det er store klasseskiller i Argentina, og en god del av våre studenter vil bli de første i sine familier som tar høyere utdanning. Dette vil gi mange en lettere vei til utdanning og bedre muligheter i livet. I tillegg ønsker vi å utruste studenter til å arbeide i viktige sektorer av samfunnet og være en velsignelse for landet. 

 

Ny hverdag 

Familien Alegre ble dessverre utsatt for et dramatisk, væpnet ran i sitt hjem like før påske i år, noe som gjorde at de straks måtte flytte til et tryggere sted. Vi lurer på hvordan de har det nå. 

-Bortsett fra ranet, har vi det veldig fint. Det var tøft å måtte vurdere eventuell hjemreise dagene etter ranet, men heldigvis fant vi fort et nytt trygt sted å bo. Barna uttrykte også tydelig at de ikke ville reise hjem fordi de trives så godt på skolen, og det har etter forholdene gått veldig bra med oss alle. Vi hadde både familie og venner her fra før, og barna går på en flott kristen skole hvor vi har blitt kjent med andre foreldre. Så vi har mange gode folk rundt oss.  

Videre forteller Rakel om en kaotisk situasjon både politisk og økonomisk i Argentina. Ting er veldig uforutsigbart, og nesten alt er blitt dobbelt så dyrt som da de kom, noe som skyldes veldig høy inflasjon. Samtidig er lønnsnivået i landet lavt, og nesten 50% av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Men tross både uheldige og utfordrende omstendigheter, er det godt å høre at familien trives og har det bra. -Det føles virkelig som vi er på rett sted til rett tid, og det gir mye glede og ro å få være med på noe vi opplever som så viktig for andre mennesker og i Guds rike. Og så er det så deilig med været, skyter Rakel inn. -Kort vinter og masse sol og varme!  

 

I akademisk tjeneste for Gud

Behov for flere misjonsengasjerte menigheter 

Benjamin Jensen er hovedpastor i Pinsekirken Tabernaklet Bergen, familien Alegres utsendermenighet. Det er en aktiv misjonsmenighet, som bruker hele 30% av menighetens totale budsjett på misjon. Vi spurte Benjamin hvorfor det er så viktig å engasjere seg i misjon? 

-Det er viktig fordi det fortsatt er unådde folkeslag som ikke har hørt evangeliet.  

Skal vi fortsatt sende ut misjonærer?  

Jeg tenker det. Vi hadde nok ikke sendt ut misjonærer for å plante menighet i Argentina i dag. Den argentinske pinsebevegelsen har selv en visjon om å plante 1000 menigheter før 2033. Men vi har valgt å sende ut Rakel og Ariel fordi de skal være med å utruste ledere til tjeneste, som kanskje i neste runde reiser til nye steder for å nå de unådde med evangeliet. Og så må vi finne ulike modeller for utsendelse, alt fra trainee/ettåring-tjeneste til langsiktig misjonærtjeneste, men for utestasjonerte over tid trenger man et større nettverk av støttemenigheter som kan bære det økonomiske ansvaret sammen. Få eller ingen menigheter kan stå alene om det. Benjamin forteller at det fortsatt er behov for flere støttemenigheter til familien Alegre, så ta gjerne kontakt.  

 

Helt til slutt spør vi Rakel om det er noe hun vil si til dem som går med en misjonærdrøm/kall?  

-Begynn nå å forberede deg på den tjenesten du tror Gud kaller deg til slik at du er klar når dørene åpner seg. Det kan være å lære seg språk, ta en utdanning eller liknende. Ikke bind deg opp så mye økonomisk at det blir vanskelig å gå når muligheten kommer. 

 

I akademisk tjeneste for Gud

 

 

Bilde øverst: Rakel og Ariel Alegre fra seremoni der universitet mottar godkjenningen fra utdanningsministeren

Bilde midten: Fra bibelskolen Ariel underviser på. Studentene vil få godkjent 1,5 år av løpet sitt på det nye universitetet og kan dermed gå videre på bachelor i teologi.

Nederst: Benjamin Jensen

 
Andre nyheter
Torsdag 10. april var ca 40 pastorer og menighetsledere samlet til temadag om misjonærbarna på Gardermoen.
Les mer
Norges Kristne Råd har bestemt at kirkene i Ål fortjener årets økumenikkpris. Ordføreren roser samarbeidet og sier det har betydd mye på tunge dager i kommunen.
Les mer
For første gang på over 12 år!
Les mer
Powered by Cornerstone