Vi går snart inn i årets andre høstmåned, som for mange avsluttes med den amerikanske formen for allehelgensaften, «halloween», en kveld hvor barna kler seg ut i skumle kostymer og går «knask eller knep» fra dør til dør. Som et alternativ til denne feiringen, startet HalloVenn opp på Hamar i 2007. Vi har vært i kontakt med to ulike pinsekirker om hvordan de bidrar til en lysere markering av denne dagen.
Hoppeslott, luftgevær og tusenvis av barn
May-Britt Soares fra Betania Stathelle forteller at de har vært en del av en stor alternativ feiring allerede i 14 år. Alle menighetene i Bamble går sammen om å leie Skjærgårdshallen i kommunen, hvor de samler opp mot 600 barn til en glad og lystig totimers feiring. Betanias dansegruppe starter gjerne showet, som etter hvert innbyr til masse morsomme aktiviteter for barn i barneskolealder. Da snakker vi hoppeslott, ansiktsmaling, blikkbokskasting, luftgeværskyting, lys, lyd og selvfølgelig masse, masse godteri! En liten andakt har også fått plass i feiringen. - Selv om det er mange barn, har vi stort fokus på hver enkelt og gjør mye for at alle skal bli sett, sier May-Britt.
Jeg heier veldig på HalloVenn. Det har vært et godt alternativ for mine barn.
- May-Britt Soares
I Sarpsborg har Filadelfiakirken de siste 12 årene gått sammen med kommunen og handelsstanden i byen, iSarpsborg, og lagt opp til en utendørs kjempefeiring gjennom gågata, forteller barne- og familiepastor Føbe Elise Edvardsen. Politiet, kinoen, idrettsorganisasjoner og bowlingen m.fl. stiller med hver sine aktiviteter og godteri. I den norske kirke får de tenne lys og ta med seg en kjærlighet på pinne fordi Gud er kjærlighet, og på brannstasjonen får man prøve å slukke en liten brann før man blir premiert med godteri og går videre til neste post. Tusenvis av mennesker samles i Sarpsborg sentrum til en lysere, alternativ feiring, som altså byens pinsekirke har initiert.
Ressurskrevende?
Store arrangement har selvfølgelig en pris, både i menneskelige og økonomiske ressurser. I Sarpsborg organiserer Filadelfiakirken postene og stiller selv med både frivillige og 3-5 egne poster hvert år. Ellers bidrar de andre aktørene med aktiviteter og godteri til 1500 enheter, noe som hjelper veldig på! Føbe forteller at de får med seg både ungdom og voksne frivillige. Det går ikke alltid smertefritt, men pleier likevel å lande greit. Noen gang må de også justere ambisjonene etter hvilke ressurser de har til rådighet.
I Bamble støtter hver av menighetene med små beløp på for eksempel 2500 kr, i tillegg til at man tar 50 kr for inngangsbilletten. De søker også støtte fra diverse fond, og får på denne måten arrangementet til å gå rundt. - Selvsagt er gjennomføringen i stor grad basert på frivillig innsats, og det er mange gjengangere fra år til år. En komite jobber dessuten med arrangementet gjennom hele året, forteller May-Britt.
Hallo-vinn-vinn
Ifølge Wikipedia var feiringen av halloween en ny trend i Norge i 2000-årene, men oppslutningen ble av SIFO beskrevet som avtakende i 2010-årene. Kan det være at engasjerte, kreative kirker har bidratt til dette gjennom sine alternative HalloVenn-feiringer? Det er i hvert fall tydelig at motivasjonen bak arrangementene i både Bamble og Sarpsborg, er å gi et lysere og hyggeligere alternativ til halloween. - Det som er interessant, er å høre evalueringen til vår samarbeidspartner, sier Føbe. De setter ord på at byen er så mye lysere og triveligere enn den har vært på denne tiden før, og vi opplever at arrangementet er godt mottatt av både handelsstanden og besøkende. – Hele byen får eierskap til det, og det er så gøy å se hva det gjør med en by over tid på en såpass mørk dag. Det skaper mye glede og takknemlighet, og vi merker en veldig goodwill fra resten av byen.
Jeg tror vi er den eneste pinsekirken i landet som gjør dette utendørs, men anbefaler flere å våge å slippe kontrollen og prøve dette.
- Føbe Elise Edvardsen
Foto nr 1 og 3: Filadelfiakirken Sarpsborg, 2 og 4: Per Johan Bendiksen