Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskebarn – at du tar deg av det? Du satte ham lite lavere enn Gud og kronet ham med herlighet og ære. Du gjorde ham til herre over dine henders verk, alt la du under hans føtter: småfe og storfe i samlet flokk, de ville dyrene på marken, fuglene under himmelen og fisken i havet, alt som ferdes på havets stier. Herre, vår herre, hvor herlig ditt navn er over hele jorden!
Salme 8, 4-10
Hva er Global Uke?
Global uke er et initiativ der kirkene i Norge (samlet i Norges Kristne Råd) står sammen for å belyse global urettferdighet samtidig under en fast årlig uke, med særlig vekt på moderne slaveri. Initiativet er en del av en norsk og internasjonal bevegelse som vil bekjempe menneskehandel og vår tids former for slaveri. Målet er å bevisstgjøre, utruste og engasjere flere til innsats for å overvinne ulike former for moderne slaveri. Dette gjør vi fordi arbeidet mot urettferdighet og utnyttelse naturlig hører hjemme i vår kristne tro, og som en konsekvens av vårt menneskesyn. Grov utnyttelse av andre utgjør også alvorlige menneskerettighetsbrudd. Våre fellesskap har et stort potensial til å påvirke og bidra til endring. Vi forsøker å fremme endring gjennom å dele kunnskap, finne motivasjon og inspirasjon i kristen tro, menneskerettighetene og bærekraftsmålene, og ved å gjøre folk kjent med konkrete handlingsalternativer i hverdagen. Årets kjerneuke er 10.–17. november. Ta gjerne en titt på globaluke.no for å se hvordan din menighet kan være med.
Hvorfor bør du bry deg? … og hvordan?
I 2024 er kampen mot moderne slaveri og menneskehandel på et kritisk punkt. Ifølge den siste rapporten fra FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO) og den årlige "Trafficking in Persons" (TIP)-rapporten, har vi sett både fremskritt og tilbakeslag sammenlignet med året før. Men verdenssamfunnet har fremdeles mye å gjøre for å nå FNs bærekraftsmål om å utrydde alle former for moderne slaveri innen 2030.
I løpet av det siste året har antallet ofre for moderne slaveri globalt fortsatt å stige. FNs estimater viser at godt over 50 millioner mennesker lever i tvangsliknende forhold, en økning på 10 millioner de siste ti årene. Tallene for tvangsarbeid alene har nådd 28 millioner mennesker, mens 22 millioner er fanget i tvangsekteskap. Med et gjennomsnitt på én av 150 mennesker som lever i grov utnyttelse, er det tydelig at vi ikke er på vei mot en slutt på denne krisen.
Globalt er det en økende erkjennelse av at kampen mot moderne slaveri ikke bare handler om å straffeforfølge forbrytere, men også om å redusere etterspørselen etter tvangsarbeid og seksuell utnyttelse. Forebygging er avgjørende. Tiltak som å forbedre arbeidstilsyn, avslutte statspålagt tvangsarbeid, utvide sosial beskyttelse og bekjempe urettferdig rekruttering er nødvendig for å snu utviklingen.
Som FNs internasjonale arbeidsorganisasjon påpeker, krever denne krisen en "alle mann på dekk"-tilnærming. Myndigheter, næringsliv, sivilsamfunn og religiøse aktører må samarbeide for å forebygge og bekjempe utnyttelse.
En humanitær krise som ikke kan ignoreres
Fra et kristent perspektiv er dette en påminnelse om at hvert menneskeliv har iboende verdi, uansett bakgrunn eller status. Når så mange i dag lever under forhold som krenker deres verdighet, må vi våge å se problemene i et større bilde og handle deretter. Den gode nyheten er at løsningen ligger i fellesskapet. Skal vi klare å utrydde moderne slaveri innen 2030, må innsatsen intensiveres. Verden kan ikke lenger ignorere den humanitære krisen som moderne slaveri utgjør. Vi må handle nå. Dette betyr at vi som forbrukere, borgere og samfunn må stå sammen for å utfordre systemer som opprettholder utnyttelse og urettferdighet. Vi må legge press på myndigheter og selskaper til å ta de nødvendige grepene for å beskytte de mest sårbare. Dette innebærer alt fra å styrke lovverk, forbedre sosial beskyttelse og sikre etisk rekruttering av arbeidere.
På individnivå har vi også en viktig rolle å spille. Vi må ta ansvar for hvordan våre daglige kjøp og handlinger kan bidra til utnyttelse. Åpenhetsloven gir oss som forbrukere et verktøy for å etterspørre informasjon om produksjonskjeder, men det kreves en bredere samfunnsinnsats for å sikre at alle varer og tjenester i Norges økonomi er etisk produsert, uten tilknytning til tvang eller utnyttelse.
Verden trenger en global dugnad – og det haster. Derfor har vi gått sammen om en uke i november der vi kan sette ekstra fokus på dette. Enten ved å be eller snakke om det i en gudstjeneste eller småfellesskap, eller arrangere andre samlinger rundt temaet. Det viktigste er selvfølgelig ikke at det skjer noe akkurat den uken, men det finnes måter å engasjere seg på gjennom hele året. Sjekk ut nettsiden for tips til hvordan du kan arrangere noe. Der finnes det også mulighet til å søke støtte til et spesifikt arrangement. Ta gjerne kontakt dersom dere vil vite mer om hvordan dere kan engasjere dere.
Nyttige lenker:
Globaluke.no
www.ilo.org
Forfreedom.no
Av Elin Finnseth Sæverås og Gjermund Øystese, Norges Kristne Råd. Red. Rebeca Jensen