Som ledere kan vi falle i fellen av å overvurdere viktigheten av å beholde kontrollen over oppgavene for å sikre at de blir utført etter våre ønsker. Mange av oss har kjent på frustrasjonen når resultatene ikke svarer til forventningene, eller når vi føler at vi ikke har tid til å lære andre å ta over. Likevel er det viktig å innse at ved å holde fast på oppgavene begrenser vi ikke bare vår egen kapasitet til å prioritere viktige oppgaver, men vi hindrer også andre i å lære, vokse og utvikle seg. Å delegere handler ikke bare om å gi bort oppgaver; det handler om å løfte andre og gi ansvar, og se potensialet utenfor seg selv. Det er rotfestet i noe dypt fundamentalt som bør prege enhver kristen leder - troen på Gud i hverandre. Og det handler om tillit, og tillit staves likt begge veier. Du må gi tillit for å få tillit. Ifølge Romerbrevet 12,8 skal vi lede med iver, og det betyr å involvere og utvikle andre – og det å delegere ansvar, bør gjøres med glede.
Oppgaver har ikke bare som mål å bli utført, men å skape noe i og gjennom oss. Å bidra inn i Guds menighet gjør noe med oss. Som Guds kropp, Hans lemmer, trenger vi at alle lærer, kommer i funksjon og utvikler seg. Som ledere har vi et ansvar for at dette skal skje.
Så hvordan delegere på en god måte?
Ha tro på de rundt deg og søk muligheter for at andre kan lære og vokse.
Sats på de som er motiverte. Jeg foretrekker en engasjert medarbeider fremfor en med all riktig erfaring. Som jeg pleier å si: "Det er lettere å lære ved bordet enn å tvinge noen til å sette seg ved det."
Deleger ansvar, ikke bare oppgaver. Gi tydelige retningslinjer angående ansvar, forventede resultater og kvalitetskriterier, men gi også rom for ulike tilnærminger, så lenge resultatet er det samme. Avklar også budsjett og økonomiske rammer.
Følg opp og støtt. Ha rutiner for tilbakemeldinger og statusoppdateringer underveis. Er det behov for justeringer eller støtte? Sørg for en felles forståelse av fremdriften, og be om regelmessige "løypemeldinger" tidlig i prosessen. Da slipper du også ubehagelige overraskelser.
Gi anerkjennelse: Anerkjenn og belønn innsats og prestasjoner. Dette vil oppmuntre til å ville fortsatt ta ansvar. Oppmuntre det du verdsetter, og anerkjenn det som fremmer den kulturen du ønsker å bygge.
Feire små seire og oppnådde resultater. Det er det kjekkeste med å lykkes sammen.
Delegere er nesten det samme som å «dele-gleder». Vi deler gleden når vi tjener sammen.
«Tjen hverandre, hver og en med den nådegave han har fått, som gode forvaltere av Guds mangfoldige nåde.» (1. Peter 4,10)