Nyheter/Med hjerte for Israel

Med hjerte for Israel

Publisert: 23.10.2023
Ailen og Frode Wisnæs jobber som bestyrerpar for Hjerte for Israel i en forstad litt utenfor Jerusalem på fjerde året nå. Vi har fått en prat med dem på Teams.

Hei, hvordan går det med dere? 

-Helsemessig så skranter vi litt akkurat nå med forkjølelse, men ellers går det veldig bra!  

Hva gjorde at dere bestemte dere for å reise til Israel for å tjene det jødiske folket? 

-Det er et kall fra Gud – og en historie som starter litt lenger tilbake. Den første volontøren som Hjerte for Israel, eller Norske Pinsevenners Arbeid i Israel (NPAI) som det het da, sendte til Israel i 1948, forelsket seg i en messiansk jøde ved navn Moshe Ben Smul. Han ba til Gud om å få det norske språket slik at han kunne fri til henne på norsk. Og han fikk det! Og de giftet seg. Ben Smul spilte trekkspill og dro til Norge for å spille og fortelle om Israel i ulike menigheter. Far til Frode havnet på et møte med denne mannen, og kjøpte en plate som de spilte mye hjemme. Frode var bare en liten gutt på 5-6 år da denne musikken gjorde at han ble møtt av noe som han ikke visste hva var da, men han kjente på en enorm kjærlighet og lengsel i sitt hjerte. Dette opplevde han flere ganger gjennom livet. Da Ailen og Frode ble et par, visste Ailen at Frode skulle til Israel og måtte ta en egen runde på dette. I 2019 fikk de høre at Hjerte for Israel søkte nytt bestyrerpar. De kjente ikke til arbeidet på den tiden, men undersøkte litt og søkte jobben. Det var flere godt kvalifiserte søkere, og Frode og Ailen endte med å få jobben på loddtrekning. 

Med hjerte for Israel

Kan dere fortelle litt om det arbeidet som Hjerte for Israel står i? 

-Vi er her for å tjene det jødiske folket. I 27 år har Hjerte for Israel jobbet frivillig på mentalsykehuset Jerusalem Mental Health Center som består av to psykiatriske sykehus. Her er det fortsatt sånn at mental helse/psykisk sykdom er stigmatisert og skambelagt. Israel har et stort forsvarsbudsjett, og prioriterer ikke denne gruppen. Sammen med volontører fra Norge jobber vi mye praktisk på sykehusets barneavdeling og to voksenavdelinger. Det er alt fra rehabilitering av tak til miljøarbeid blant pasientene, og de setter stor pris på vår tilstedeværelse. Vi er opptatt av pasientenes hverdag, og har blant annet bidratt med å lage en terapidyrehage for barneavdelingen hvor barna kan omgås mindre dyr som kaniner, marsvin, fugler og katter. Dette gjør noe med barna og bidrar ofte til at de åpner seg.  

I tillegg til arbeidet på sykehuset bistår vi holocaustoverlevende gjennom et samarbeid med en annen organisasjon. Våre volontører besøker de overlevende og hjelper dem med praktiske ting både for å avlaste deres omsorgspersoner og for at ikke dagene skal bli for tomme.  

 Hva slags respons får dere fra det jødiske folket? 

-Den første responsen er gjerne litt avventende. Men så ser de at vi kommer igjen og igjen, og da spør de om hvorfor vi er her. Når vi svarer at det er fordi vi elsker Israel og det jødiske folket, er responsen 100% positiv. Noen blir storøyd, andre gråter eller sier at «ja, vi har hørt om dere fra Norge som kommer og hjelper til». Ikke minst nå etter at krigen har brutt ut, har vi fått varme, følelsesmessige reaksjoner på at vi har valgt å bli værende for å støtte folket her.  

 Hvordan er «pulsen» nå etter alt som har skjedd? 

-Nå er den nede på vanlig hvilepuls igjen, men sånn var det ikke den første uka. Da levde vi på adrenalin. Vi hadde ansvar for mange mennesker, også bibelskoleelever fra Filadelfia Kristiansand som skulle ha sin praksis her. Bekjentskapet vårt startet dessverre svært dramatisk den 7. oktober med at Frode valgte å hente dem fra et hotell i Jerusalem fordi Ailen, som var hjemme i bestyrerhuset, fikk red alert-varsel på telefonen og så fra stuevinduet deres at rakettene falt over byen. På vei fra Jerusalem gikk alarmene på nytt, og de måtte stoppe bilen under broer for å være trygge. Da de endelig parkerte bilen foran bestyrerhuset, gikk alarmen på nytt, og Ailens første møte med de fem elevene, ble i tilfluktsrommet i kjelleren. Det var i tillegg besøkende og volontører til stede på huset og noen volontører bodde på et sykehus i nærheten. Frode hentet dem alle sammen slik at de var samlet på ett sted. Det ble mye folk, mye matlaging, oppredning av senger og telefonsamtaler til og fra Norge. Vi jobbet dag og natt!  

 

Med hjerte for Israel

Nå er alle elever og volontører tilbake i Norge. Bare Ailen og Frode er igjen. De kjenner en fred for at de skal være her for å støtte og trøste det israelske folket, og styret i Hjerte for Israel har stilt seg bak parets valg. Heldigvis har det ikke gått noen alarm i området de bor, siden den fjerde dagen. Men det er ingen skam å snu, og evakueringsplanene er klare dersom det skulle bli nødvendig.  

-Vi er ingen helter i krig. Om det skulle eskalere voldsomt, vil vi prøve å komme oss ut. Men nå opplever vi at det er her vi skal være. Folk har stått på døra og levert kaker til oss og til flyktningene vi har boende, mens de har takket for at vi er her og grått i armene våre. De er takknemlige for at vi står sammen med dem.  

Med hjerte for Israel

Kan dere fortelle litt om hverdagen deres nå? 

-Vel, vi brukte noen dager på å komme oss, men har nå på en måte gått tilbake til en vanlig hverdag. Samtidig som vi prøver å gjennomføre praktisk arbeid på sykehuset, må vi reorganisere oss noe. Vi har tatt inn internflyktninger i en av leilighetene i huset vårt, i tillegg til at vi har tatt imot soldater i et av husene Hjerte for Israel disponerer. Vi prøver å sørge for at de har det bra og har det de trenger. Og så prøver vi å finne ut hvor hjelpen vår trengs mest.  

 Noe annet dere vil legge til?  

-Det er helt utrolig hvilken støtte, oppmuntring og forbønn vi får fra Norge. Det betyr så mye, uttrykker et takknemlig par gjennom skjermen fra stua i huset utenfor Jerusalem. Dette huset ble for øvrig delfinansiert gjennom salg av Moshe Ben Smuls leilighet som han testamenterte til Hjerte for Israel. Og i den samme stua som Ailen og Frode nå har fortalt sin historie, står trekkspillet som tilhørte den jødiske mannen – hvis toner var med å kalle på hjertet til liten norsk gutt på 5-6 år.  

 


Volontør gjennom Hjerte for Israel 

Hjerte for Israel kan ha inntil 16 volontører samtidig. Vi trenger praktiske mennesker som er over 18 år, praktisk anlagt og har god fysisk helse. Mer informasjon om volontørtjeneste i Israel og søknadsskjema finner du her.

Andre nyheter
Pinsebevegelsen i Norge har dette året hatt samtaler med misjonærbarn og andre som har ønsket dialog eller behov for å finne svar på spørsmål. Arbeidet forsterkes nå gjennom opprettelse av et utvalg som skal se nærmere på hvilken samarbeidsform Pinsebevegelsen i Norge og støttegruppen Sendt bort skal ha.
Les mer
Halloween har fått konkurranse fra HalloVenn, en feiring som setter fokus på glede, fellesskap og barnas trivsel.
Les mer
I løpet av det siste året har antallet ofre for moderne slaveri globalt fortsatt å stige. FNs estimater viser at godt over 50 millioner mennesker lever i tvangsliknende forhold, en økning på 10 millioner de siste ti årene.
Les mer
Powered by Cornerstone