image
Publisert den 24.11.2022

Jan Willy Jensen vant nylig Arendals bystyre sin hederlige omtale-pris for sin innsats med dugnadsarbeid. Den dyktige arkitekten har på dugnad vært arkitekt for over 40 forsamlingsbygg i Norge og i utlandet, og utmerker seg med sitt frivillige arbeid og sin gode blyant. Nå håper han noen unge vil ta over tegnebordet og tegne videre for Guds rike.  

 

Jan Willy, hvordan var veien din til å bli arkitekt? 

Kan jeg si det sånn at jeg er jukse-arkitekt? Hehe. Jeg har nok ikke formell utdannelse som arkitekt, men er utdannet som byggmester og teknisk utdannet i byggfag. Gjennom det meste av yrkeslivet har jeg jobbet som takstmann og har relevant utdannelse knyttet til dette. Så er det arkitektdelen da - jeg har alltid elsket å tegne.  Allerede som tenåring startet jeg med dette, så det har fulgt meg hele livet. 

 

Hva er det beste med å være arkitekt? 

Å sitte ved tegnebordet med litt god musikk i bakgrunnen er helt ok. Å skape rammer inn i andre menneskers tilværelse er en stor glede. Som kristen har det for meg vært et «kall» å få stelle med dette.  Det å skape gode rammer for menigheter i inn- og utland og vite at dette betyr noe for mange mennesker - og bidrar til menighetsvekst. Det er jo det vi står sammen om og som er vårt oppdrag.   

 

Og det mest utfordrende? 

Gode prosjekter skapes i dialog med brukerne.  Å lytte, ta inn signaler.  Skape bygg som passer inn i omgivelsene og samtidig dekker brukerens behov på en god måte. Der er utfordringen. 

 

Hva er drømmen din for neste generasjon? 

Vi må alltid ha neste generasjon i våre tanker, bønn og arbeide.  Jeg er "gammel" nå.  Det dreier seg ikke primært om meg eller oss. Det er våre barn og barnebarn vi skal ha med oss.  For meg er det fokus.  Det påvirker også jobben jeg har gjort som arkitekt for mange menigheter. 

Så er det nok slik at jeg er i avslutningsfasen hva angår denne type arbeid.  Nå håper jeg noen fra neste generasjon tar opp hansken og jobber med dette videre.  Man kan være i tjeneste i guds rike på mange måter.  Denne type "hjelpetjeneste" er også viktig for at guds rike skal vokse videre.  

 

Sørlandskirken i Arendal er noen av de som har fått nyte godt av Jan Willy sin kompetanse. Senest med deres nyoppussede lokaler, hetende Barbu Scene, som fungerer som kirkebygg og utleiebygg - og som hadde åpningsfest i slutten av oktober. Vi tok en prat med pastor Peter Haltorp. 

 

Hva er Jan Willy Jensens rolle hos dere? 

Han har vært med oss siden starten.  

Han og Birger Jensen var involvert så far og familien kunne flytte ned hit. Pappa hadde tenkt å gå inn i Filadelfia Arendal, men det ble vanskelig, så da ble det egne møter på onsdager, og her var Jan Willy med fra start. Da det ble etablert en kirke for ca 40 år siden, var Jan Willy med i ledergruppa fra start. Vi kjøpte Arendal møbelforretning i 1981, og han var en av investorene der. Menigheten hadde ikke kapital til å bære et sånn prosjekt med et bygg på 3000 kvadratmeter, men senere har menigheten kjøpt det, når de økonomiske musklene ble større. 

De siste årene har Jan Willy vært i lederskapet, og hele veien hos oss har han kommet med tegninger og forslag på forbedringer. Så virkelig en som har vært med fra starten og hele veien. 

 

Da tegningen og planene for Barbu Scene kom på bordet og ble landet for tre år siden, var det ca 100 forsøk før det smalt til.  

Underveis lurte vi på å selge bygget og finne på noe annet. Men det ble til at vi rev gamlebygget, og så ble planene realisert.  

Jan Willy og kona Solveig er et radarpar som jobber og står på døgnet rundt. Kona har forresten fått et eget rom oppkalt etter seg, en spisesal med 100 plasser.  

 

Hvordan vil du beskrive Jan Willy som person? 

Han er en rolig og lun person med baryton-bass-stemmeleie, så han er behagelig å snakke med. Utrolig godhjertet og generøs, med et hjerte for andre og blikk for folk rundt seg. Motivasjonen og driven hans er for neste generasjon så barn og unge skal trives og ha dette som sitt hjem og verktøy.  

 

Tegner for å skape gode rammer

Han har brukt sin kompetanse for å hjelpe andre, hvordan har dere merket dette? 

Han gjør ofte dette gratis, og han tegnet jo Filadelfia her også som bare er noen kilometer unna. Siste prosjekt nå var hos en kirke i Kristiansand. Vi hadde stoler i møtesalen i en kjeller, de ble gitt til oss som en gave i sin tid - og de hadde så god kvalitet, så dem ga vi til den menigheten. Derfor vet vi litt ekstra om den hjelpen han ga til dem. Han har også hatt prosjekter i utlandet og hjulpet til i Øst-Europa.  

Vi lar oss inspirere av en god blyant, et hjerte for Guds rike og en utrettelig innsats i mange år. Frivillighetens år har en måned igjen, og vi er glade for alle som legger ned uvurderlig innsats i vår bevegelse.  

 

KBL 

Foto øverst: Bente Rognmo Thakre

Foto nederst: Christian Rui

 

tilbake